Samarbetspartners

Rawchokladfabriken i Arvika.

Uppväxt med boken ”Kalle och Chokladfabriken” drömde Stefan Skoglund om att en dag få starta en egen chokladfabrik. Han förstod snabbt att han inte ville ha en vanlig chokladfabrik, så tillsammans med konditorn Lovisa Andersson tog de fram receptet på Sveriges första och Rawchoklad.  Deras riktlinjer var tydliga, chokladen skulle bli ett mer hälsosammare alternativ i vardagen. Rawchoklad är nämligen gjord på orostad kakaoböna och tillverkad på lägre temperaturer för att behålla så mycket näring som möjligt i chokladen. Chokladen håller än idag kvar vid kraven om att vara ekologisk, vegansk, GMO-fri samt fri från nötter, mjöl, soja och gluten.

I vårt sortiment erbjuder vi alla smaker från Rawchokladfabriken.

Torfolk gård.

I slutet av 70-talet packade Marica Möller och Olle Göransson sina väskor och flyttade från huvudstadens stress till Värmland och startade upp Torfolk Gård med ambitionen av att arbeta för en bättre och grönare värld. Affärsidén är enkel, de producerar mat som de själva vill äta – fri från gifter och full med smak. På gården odlas en mängd av härliga grönsaker och här kokas de goda sylterna och marmeladerna. Allt är givetvis ekologiskt och KRAV-märkt. På gården i Värmland odlas grönsaker och rabarber och övriga råvaror kommer dels från de svenska skogarna men även från andra länder som bland annat Bosnien där Torfolk genom olika samarbeten hjälper människor att bygga upp en egen hållbar verksamhet igen efter kriget.

I vårt sortiment har vi de flesta av Torfolk Gårds produkter. Saftkassen och de kombinerade marmelad- och syltlådorna är särskilt populära.

Hemgården.

1894 startade August Larsson slakteri i Norra Råda. Med sin dragkärra gick han från dörr till dörr bland arbetarbostäderna och sålde charkuterivaror. Det blev snabbt en succé och han fick många kunder. 1939 flyttade verksamheten till slakteriet i Hagfors men flyttade tillbaks igen till Norra Råda 1964 där verksamheten håller till än idag med ett utökat lager i Matmejeriet i Karlstad.

Charkuterierna röks på riktigt, precis som förr i tiden. I den gamla tegelröken kallröks det med doftande enris – allt från skinkan och bogen till de goda ölkorvarna. Men den mest använda rökmetoden hos Hemgården är varmrökning med riktig flis från svensk alved. Det sker i moderna skåp med den senaste tekniken. En god historia, lever vidare!

I sortimentet hos oss finns Hemgårdens välrökta korvar till exempel i våra populära grillkassar och julkorvkasse.

Naturpralinen.

Företaget Naturpralinen startades år 2007 av Marie Axelsson.  Marie är utbildad choclatiere vid Valrhonas chokladskola i Frankrike, hennes vision är att tillverka praliner så naturliga som möjligt och som avspeglar en del av Värmland och dess natur. Många av pralinerna är egendesignade med älgar, skogsstjärnor och vargtassar, samt värmländska profiler som Selma Lagerlöf och har smaker från bär och frukter från Värmland. Marie har tilldelats två SM- Silver (2007 och 2009), för sina praliner.

I Värmlandsboxen /vårt sortiment finns både praliner och chokladbräck från Naturpralinen.

Edens bröd och mat.

Eden Mengisteab är utbildad mjölexpert och har skrädmjölet som sitt favoritmjöl. Med två skrädmjölskvarnar i Värmland känner Eden att hon har hamnat rätt. Hon berättar att i Eritrea där hon är uppväxt används skrädmjölet i många rätter och det rostas på ett speciellt sätt som inte är så lätt att efterlikna. Eden har därför haft tät kontakt med mjölnarna i Fryksdalen för att få till en rostning som liknar den hon är van. En av mjölnarna hade en dag ställt en provpåse på Edens farstubro och hon berättar att när hon klev ur bilen så kände hon lukten av ett perfekt rostat skrädmjöl. Ett givet samarbete var fött. Nu driver Eden café och catering på Fröding arena i Karlstad. I hennes mat och bakverk samsas afrikanska och svenska smaker och råvarorna är så långt som möjligt ekologiska och närproducerade. Edens bröd och mat blev vinnare i Matverk Gastronomisk samtal i Värmland 2018.

I Värmlandsboxen/I vårt sortiment kan du smaka på Edens grissini med smak av svart kummin och hennes skrädmjölsdrömmar.

löfbergs.

För Löfbergs är det självklart att kaffe både ska smaka och göra gott. Därför har de sedan 1906 gjort kaffe som tar hänsyn till både människor och miljö. En stor del av Löfbergs hållbarhetsarbete handlar om att öka efterfrågan och konsumtionen av kaffe från certifierade odlingar. 1995 importerade de den första containern ekologiskt kaffe till Sverige. Nu är vi en av världens största importörer av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe.

Genom att märka allt kaffe med Fairtrade, ekologiskt eller Rainforest Alliance vill Löfbergs göra det lätt för dig att vara med och göra skillnad. När du väljer Löfbergs så får du alltid ett gott och hållbart kaffe, det behöver inte vara svårare än så.

I vårt sortiment erbjuder vi spännande kaffesmaker från Löfbergs och i boxar som ska ges till utländska mottagare finns så klart Swedish fika.

Svensk pasta.

Under en matlagningsresa 2010 till Marcheregionen i Italien väcktes Agnetha Möller Carlssons idé om tillverkning av pasta hemma i Sverige. Pasta gjord på svenska råvaror. Italiensk mat har alltid fascinerat Agnetha, för att den är så god och gjord på enkla råvaror av hög kvalitet. Under några terminer gick hon kurs i italiensk matlagning som också resulterade i en matlagningsresa till Italien och fick lära sig att göra pasta, av hotellägarens 80-åriga farmor. Agnetha blev så fascinerad att se henne hantera degen så där och då bestämde hon sig för att starta företaget Svensk pasta. Sedan april 2012 producerar makarna Agnetha och Olle pasta av värmländska och svenska råvaror på Edsgatan i Karlstad. Spannmålet odlas i Västergötland och mals i Björkaholms Qvarn i Värmland och äggen kommer från svenska gårdar. Rapsoljan kommer från Västanås Gård utanför Kristinehamn.

I vårt sortiment finns Svensk Pastas olika smaksatta pasta och förstås den naturella.

Västanås gård.

På gården Västanås i Kristinehamn driver familjen Hedberg en ekologisk mjölk- och köttproduktion. Sedan några år har gården också en egen produktion av rapsolja. Rapsolja innehåller en låg andel mättat fett och är rik på fleromättade fetter som Omega 3 och Omega 6. Birgitta på Västanås kallpressar oljan vilket ger den en mörkare ton och mer smak än en raffinerad olja. Restprodukten av rapskornet från oljepressen blir till foder för djuren på gården.

Hos oss finner ni Västanås rapsolja upphälld i vackra glasflaskor.  

Gärdets musteri.

Sedan 1996 har Gärdets musteri pressat äpplen. Då var de det enda äppelmusteriet kvar i Värmland och Tore Eriksson som tillsammans med sin dotter Anneli Eriksson driver musteriet är glada åt att traditionen lever vidare. Produktionen är till stor del beroende av tillgången på äpplen och ett bra äppelår pressas ca 20 000 kg äpplen vilket ge ungefär 10 000 liter must. Gärdets äppelmust och äppelcidervinäger är rena naturprodukter utan tillsatser av socker, vatten eller konserveringsmedel.

I vårt sortiment finns både äppelmust och äppelcidervinäger från Gärdets musteri.

Artistan Bread.

Artisan Bread är ett modernt hantverksbageri som med influenser från fransk baktradition. Artisan drivs sedan 2014 av Gustav Fagerman och Mattias Dröschmeister på Kasernhöjden i Karlstad. Förutom bageriet finns också Artisan Deli, som säljer delikatesser såväl lokala som från andra platser. På Artisan stoppar karlstadsborna och besökare till för att ta en kaffe i deras mysiga miljö, köpa med sig bröd hem och på sommaren är uteserveringen ett måste. Artisan är med i White Guide café och 2018 blev Gustav Fagerman årets bagare i Sverige.

I vårt sortiment finns knäckebröd med surdegsbas och müsli från Artisan Bread.

Enbackens musteri.

– ”Jag minns äppelmust från min barndom när min mormor och morfar lämnade in sina äpplen för att få egen must. Nu finns det inte så många musterier kvar längre i de trakter där jag har bott.”
Det var 2010 när Ulla besökte ”Äpplets dag” som arrangerades av Mårbacka Gård utanför Sunne, som idén om musteri föddes. Där demonstrerades hur äpplen pressas till must och Ulla fick smaka på musten. En mycket bra idé att ta reda på äpplen från trakten tänkte Ulla! Genom åren hade hon reflekterat över hur mycket fallfrukt som finns i trädgårdarna och bara går till spillo eller körs till skogen. Nu köper Ulla in äpplen för att göra god must och folk kommer till Enbackens musteri för att prova på att musta själv! Ulla har även utvecklat nya produkter som marmelad och sylt.

I vårt sortiment finns flera av Enbackens produkter, till exempel 3 l äppelmust Bag- in – Box, rabarbernektar och ingefäralemonad. 

Klässbols konfektyr.

2008 tog Tina Lidh över Ingers Karameller i Karlstad och tre år senare flyttade tillverkningen med henne hem till Klässbol. Klässbols Konfektyr tillverkar konfekt på gammalt sätt med de finaste och naturligaste råvaror. Här finner du smaker från 60-talet samt helt nya smaker som företaget utvecklar. För Tina är den hantverksmässiga tillverkningen viktig och en del till varför konfekten smakar så gott tror Tina. Förutom handgjord konfekt kan man i glasscaféet också avnjuta hemmagjord glass, helt utan tillsatser. Klässbols Konfektyr tar emot grupper för visning samt medverkan i klubbtillverkning – en uppskattad aktivitet både för barn och vuxna.

 

I sortimentet hos oss finns flera av Klässbols konfektyrs konfekt och hårda karameller.

OLW.

I Filipstad har det tillverkats potatischips sedan 1967 då Wasabröd började tillverka chips under namnet OLW. Idag är OLWs chips en av de marknadsledande chipstillverkarna i Sverige. I sortimentet finns förutom olika chipssorter även nötter, popcorn och olika dipper. Senaste produkten från OLW är räfflade linschips.

I sortimentet hos oss ingår OLWs chips främst i våra boxar riktade till utländska mottagare.

Scroll to Top